povratak

Uz potporu HT ERONET-a: SUM-ov Smart Campus - prvi u BiH

Prvi sveučilišni Smart Campus u Bosni i Hercegovini postavljen je na Sveučilištu u Mostaru u suradnji s HT ERONET-om, Ericssonom Nikolom Teslom i SUMIT-om, a djeluje na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži.

– Naše Sveučilište ima najmoderniju tehnologiju i senzore koji rade preko 4G mreže. Sustav može brojati osobe, životinje, slobodna parking mjesta ali i pratiti ponašanje osoba u kampusu. Posebno smo ponosni što smo implementirali prvi Smart Campus u Bosni i Hercegovini – kazao doc. dr. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

Prema riječima Gorana Kraljevića, člana Uprave HT ERONET-a koji se obratio uime te tvrtke, na sveučilišnom kampusu raspoređeno je oko 70 senzora, od kojih je glavnina vezana za parking lokacije.

- Veselimo se nastavku suradnje na ovom projektu koji ćemo još nadograđivati, ali i na drugima koji su tek u planu – dodao je Kraljević.

Na području kampusa postavljena je i nova suvremena meteorološka postaja, kao i kamere za video nadzor koje će poslužiti za testiranje i provedbu raznih demo projekata iz područja računarstva. Neki od tih projekata su automatsko prepoznavanje registracijskih oznaka, detekcija vozila i detekcija osoba. Svime ovim će upravljati središnji sustav za nadzor. Otvorena je i mobilna aplikacija za javnost, koja je dostupna na: smart.sum.ba.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je tehnološki napredak Bosne i Hercegovine koji donosi dobrobit cijeloj društvenoj zajednici.

Drago mi je da je Ericsson Nikola Tesla imao čast u njemu sudjelovati i vjerujem da je ovo samo prvi u nizu vrijednih projekata za podizanje konkurentnosti obrazovanja i gospodarstva u Bosni i Hercegovini koje ćemo nastaviti razvijati u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i našim partnerom HT ERONET-om – kazala je Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić zahvalio je Vladi Hercegovačko-neretvanske županije koja je dala doprinos implementaciji ovoga projekta, kao i ostalim sudionicima koji su uložili svoja znanja i iskustva kako bi doprinijeli razvoju IT sektora.  Na početku smo bili svjesni da financijski ne možemo konkurirati velikim, svjetskim Sveučilištima, ali možemo biti vidljivi ako uložimo u razvoj IT sektora na našem Sveučilištu. Tu igračku smo dali u prave ruke – zaključio je rektor.

U nadgradnju ovog sustava bit će uključeni i studenti, uz vodstvo mentora iz IT Centra Sveučilišta u Mostaru i iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Studentima je omogućeno programsko sučelje (API), preko kojeg će moći izraditi i testirati svoja vlastita rješenja. Tako će moći razvijati i testirati svoja rješenja, te samim time učiti koristiti najnovije tehnologije i biti konkurentniji na tržištu rada. Ovaj projekt predstavljen je u okviru Dana Sveučilišta, organiziranih povodom 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.