povratak

Uoči 22. MFF-a: Energija festivala je u našim filmovima

''''Vraćamo se na staro normalno, festival ide uživo ali tu je i naslijeđe od prošle godine, filmove ćemo prikazivati i online'''', rekao je Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala na konferenciji za medije povodom otvaranja 22. izdanja festivala dokumentarnog filma koji će ove godine trajati od 25. do 28. kolovoza. Topić je istaknuo kako su organizatori, s obzirom na trenutno stanje, u potpunosti preuzeli odgovornost te će se pridržavati mjera i staviti zdravlje na prvo mjesto.

''Preuzeli smo odgovornost, imamo i manje gostiju, autori manje putuju ne samo iz zemalja Meditarana, nego i iz zemalja regije. Festival će na produkcijskoj razini izgledati kao i prije covida.  Publika i gosti će uživati u toj festivalskoj atmosferi, a mi ćemo se svakako pridržavati mjera koje stavljaju zdravlje na prvo mjesto'', rekao je direktor MFF-a. 

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala, uz Topića, govorili su i Robert Bubalo, producent festivala, Lucy Eagleson voditeljica filmskih radionica te Katarina Pavković, uime HT Eroneta, generalnog sponzora.

Robert Bubalo je istaknuo da je, usprkos činjenici da je prošla godina bila pandemijska, dokumentarni film bljesnuo, te da se to najviše vidi i u programu u kojem će biti prikazno 45 naslova.  

''Pandemija je pokosila sve, a pogotovo filmsku industriju u smislu financija, no pronašli smo model da festival neće osjetiti manjak proračuna. On je nadomješten jednim velikim trudom i energijom koja je utrošena u pripremu ovog festivala. To se najviše vidi u programu u kojem prikazujemo 45 filmova. Možda se to nekima čini malo, ali mi se vodimo tim da se niti jednim od ovih filmova ne bi postidio nijedan ozbiljan festival. Uključujući i konkurenciju i program izvan konkurencije. To su probrani filmovi za različite vrste publike, i onu zahtjevniju i onu manje zahtjevnu. Svaki će se film nekom svidjeti'', rekao je.

Bubalo je naglasio kako hercegovačka publika zna što je dokumentarni film, te da je ovaj festival, kroz 22 dvije godine postojanja svakako zaslužan za to. 

''Preporučujem film u konkurenciji jer to je naš orginalni program, koji imate samo na Mediteran Film Festivalu i nigdje više na svijetu. Od pristiglih 300 izabrali smo 20 filmova, i to su filmovi koji imaju naviše umjetničke i estetske vrijednosti i doista se isplati pogledati svakog od njih'', dodao je. 

Direktor Mediteran Fim Festivala je pozvao sve i na projekciju filma širokobriješke produkcijske kuće Kadar, dokumentarac 'Zatvoreno', autora Zdenka Jurilja i Tomislava Bubala. Također, ukazao je i na važnost i kvalitetu filmske radionice koja se odvija u sklopu festivala. 

Voditeljica MFF radionica, Lucy Eagleson predstavila je dva kratka filma koji su proteklih dana u Širokom Brijegu snimali sudionici radionice a koji će biti prikazan na ceremoniji zatvaranja festivala. 

Katarina Pavković, uime Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta, koji je i ovu godinu osigurao bogate nagrade posjetiteljima festivala, istaknula je kako su iznimno ponosni na ovu suradnju koja traje već godinama i na taj način postali dio priče koja je odavno izašla izvan okvira BiH. 

''Prethodne smo godine pružili potporu festivalu i u njegovu online formatu, ali nas raduju ponovni susreti i festival uživo. Ono što posebno želimo naglasiti jest da smo, u  festivalskoj videoteci HT ERONET-a, sve do 29. kolovoza, korisnicima HOME.TV-a osigurali neke od najboljih filmova s prethodnih festivala koje mogu pogledati – besplatno. Digitalni nastup na festivalu HT ERONET predstavlja putem online platforme "Filmski kritičar" kojom je, posjetiteljima festivala, omogućeno sudjelovanje u glasovanju za najbolji film u konkurenciji– MFF Audience Award. Na taj način, kroz tri jednostavna koraka, potpuno transparentno i jednostavno, posjetitelji daju svoju ocjenu kao filmski kritičari i automatski sudjeluju u nagradnoj igri za uređaj – Xiaomi Redmi Note 10S 6/128GB'', rekla je Pavković i čestitala organizatorima novoga izdanja, već više od dva desetljeća duge, filmske mediteranske priče...

(IZVOR: www.mff.ba)