povratak

''Rajskom vrtu'' Grand Prix 14. Mediteran Film Fetivala

Sinoć je u kinu ''Borak'' u Širokom Brijegu završio 14. Mediteran Film Festival – festival dokumentarnog filma uz generalno sponzorstvo HT Eroneta.

U konkurenciji od 22 filma, u kategoriji dugometražnih Grand Prix – Jack Daniels MFF projektor pripao je izraelskom filmu 'Rajski vrt' redatelja Ran Tala. 'Film 'Rajski vrt' imponira slojevitom pričom i impresivnim izričajem kao najkompletnije ostvarenje prikazano u dugometražnoj konkurenciji', stoji u obrazloženju žirija koji su predstavljali Nedžad Begović, Dean Šoša i Sergio Oksman.
 
U konkurenciji kratkometražnih filmova, žiri u sastavu Lucy Eaglson, Tomislav Ćavar i Jelena Jindra kao najboljeg proglasili su film 'Presuda' hrvatskog redatelja Đure Gavrana. 
 
'To je film koji prikazuje portrete ljudi u krupnom planu i emocije na licima građana koji čekaju izricanje prvostupanjske presude generalu Anti Gotovini. Vještim okom kamere autor pronalazi živopisne likove uz pomoć čijih fizionomija ali i odličnom montažom uspijeva prenijeti stanje mase', navodi tročlani žiri.
 
O trećoj nagradi 14. Mediteran Film Festivala odlučila je publika, i ocjenom od 4, 58 MFF projektor dodjeljen je filmu 'Gangster te voli', redatelja Nebojše Slijepčevića.
 
Uz službeni dio na početku kojeg je prikazan kratki film 'Čips' iz radionice MFF amatera pod vodstvom Lucy Eaglson, svečanu dodjelu nagrada, čast zatvaranja festivala pripala je premijeru zapadno-hercegovačke županije Zdenku Ćosiću.
 
Posljednje festivalske večeri završena je i nagradna igra koju je priredio HT Eronet u suradnji sa tvrtkom Mobis electronic u kojoj su sudjelovali svi posjetitelji, a najsretniji među njima dobio je mobilni uređaj Nokia Lumia 820.
 
Sami filmski kraj ovogodišnjeg festivala obilježila je bh. premijera igranog filma 'Kauboji', na čelu s redateljem Tomislavom Mršićem, dok je neslužbeno 14. MFF zatvoren odličnim after partyem kod Paje.
 
Na ovogodišnjem festivalu, uz 22 filma u konkurenciji, prikazano je sedam ostvarenja iz retrospektive u čast velikom Federicu Feliniu, filmovi domaćih autora.