povratak

Otvorena izložba Stole Lasića Kulturna scena Mostara

U organizaciji Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i Kosače, u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru otvorena je izložba Stojana Stole Lasića "Kulturna scena Mostara". Potporu ovome iznimnom kulturnom događaju dao je i HT ERONET.

Izložba koja je donijela 80-ak Lasićevih umjetničkih fotografija, presjek je njegove pedestogodišnje karijere.

 

Fotoarhiva u kojoj se nalazi milijun i osamsto tisuća fotografija predstavlja istinsko kulturno i umjetničko blago Mostara i Hercegovine.

 

„Stole je institucija! Trebalo bi ga zakonom zaštititi. Zbilja. Dodijeliti mu nagradu za životno djelo, a njegov fotografski opus proglasiti kulturnom baštinom grada Mostara. Ni u jednoj drugoj zbirci niti drugom mediju nije zabilježeno i pohranjeno toliko mnogo društvene memorije i refleksije Mostara kao u Stolinom fotografskom opusu. Njegova zbirka mogla bi biti glavno nalazište nekih budućih kulturnih antropologa i arheologa Mostara“, reče Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

 

„Majstor fotografije radi majstorski, a kako drukčije nego - fotočasteći sve ostale. Iako je diplomirao na Glazbenoj akademiji, formirao prvi zbor ansambla Mostarske kiše, bio jedan od osnivača Mostarskog teatra mladih, radeći godinama kao fotoreporter za različite tiskane medije, stao je uz bok najpoznatijim mostarskim fotografima Anti Zimolu i Ćirilu Ćiri Rajiču“, čulo se na izložbi.

 

Izložba Kulturna scena Mostara može se pogledati u Galeriji kraljice Katarine do 24. listopada.