povratak

Mediteran Film Festival simbol Širokog Brijega

Od 22. do 27. kolovoza 2011. u kinu Borak, u Širokome Brijegu je održan 12. Mediteran Film Festival.

U pretprogramu Festivala tijekom prva dva dana prikazano je u suradnji s američkim veleposlanstvom u BiH 6 visokokvalitetnih dokumentarnih filmova najnovije produkcije iz programa Američkog dokumentarnog izloga, od kojih su neki bili nominirani za nagradu Oscar.

Ovogodišnji Festival je posebnu pozornost posvetio tzv. eksperimentalnom filmu, pa je tako predstavljeno 12 kratkih filmskih uradaka mladog širokobriješkog autora Josipa Galića.

Novina Festivala je i prikazivanje animiranog filma Zelenkapica autora Vlade Mikulića.

U natjecateljskom dijelu programa prikazan je 21 film, a dodjeljivanjem nagrada za najbolje filmove zatvoren je ovogodišnji Festival. Tročlani žiri u sastavu Elena Oroz, producentica iz Španjolske, Mladen Ćapin, hrvatski redatelj i Srđan Vuletić, redatelj iz BiH-a, dodijelio je glavnu nagradu izraelskom filmu Revolucija 101, redatelja Dorona Tsabarija. Drugo mjesto podijelila su 2 dokumentarna filma Pustara hrvatskog redatelja Ivana Faktora i Selo bez žena bh. redatelja Srđana Šarenca.

Robert Tomić Zuber dobio je nagradu publike za film Mila traži Senidu.
MFF je osim po naglasku na promociji domaćih autora poznat i po jedinstvenoj opuštenoj atmosferi koja traje cijelo vrijeme manifestacije. Mješavina filma, zabave, turizma, gdje se posjetitelji i sudionici festivala nakon projekcija zajednički do kasnih sati zabavljaju uz ritmove urbane glazbe.

Kao i tko zna koliko puta već, HT Eronet se opet iskazao pomažući kao sponzor održavanje ovoga festivala. Dugogodišnja kontinuirana praksa da se podržavaju značajniji kulturni, obrazovni, znanstveni, sportski i socijalni programi pokazuje da se i u ne osobito povoljnim vremenima može biti društveno odgovoran i aktivno sudjelovati u izgradnji vrednota civilnoga društva u vlastitoj zemlji. HT Eronet će nastaviti takvu praksu jer ugledna tvrtka od digniteta smatra to svojom dužnošću i dijelom svoje poslovne strategije.