povratak

HT ERONET - tehnološki partner projekta e-nastava

Kako redovni život ne bi baš u potpunosti stao za učenike osnovnih škola usred pandemije koronavirusa, Sveučilište u Mostaru, županijska ministarstva obrazovanja s nastavom na hrvatskom jeziku i RTV Herceg-Bosne, u suradnji s tehnološkim partnerom HT ERONET-om, danas od 10 sati startali su s pilot tjednom e-nastave za učenike nižih razreda osnovnih škola.

„HT ERONET, kao društveno odgovoran partner, i to u ovom slučaju nije samo zgodna floskula, odmah se uključio u ovaj zahtjevan projekt podizanja sustava učenja na daljinu. Stavili smo sve svoje resurse na raspolaganje, bez ikakve naknade, kako bi našim učenicima i nastavnicima omogućili praćenje nastavnih jedinica, prvo za osnovnu školu, a nadamo se kasnije i za učenike srednjih škola. U ovoj izvanrednoj kriznoj situaciji koristimo sve svoje stručne i tehničke kapacitete kao odgovor na izazov Digitalne transformacije obrazovanja u suradnji s IT centrom Sveučilišta u Mostaru, županijskim ministarstvima obrazovanja i RTV-om HB. Ovakvi nacionalni projekti se, inače, planiraju i uvode u uporabu godinama. Po završetku ove pandemijske krize, društvu će na korištenje ostati moderna i sofisticitana digitalna platforma za obrazovanje, čime ćemo realizirati dio naše misije – omogućenje društva znanja", rekao je Tomislav Marić, voditelj projekta uime HT Eroneta te dodao:

“U tom smislu smo stavili na raspolaganje Cloud sustav, IPTV platformu i OTT sustav te naše IT i inženjerske kapacitete u svrhu realizacije tehničkog rješenja.

Činjenica je da je neizvjesno trajanje ovog izvanrednog stanja, a nastavnom osoblju i učenicima morala se ponuditi alternativa održavanja nastavne godine. Bilo je iznimno zahtjevno i još uvijek jest, u ovako kratkom roku, organizirati i podići jedan ovakav sustav. Digitalno doba je nastupilo, na što odavno ukazujemo i u svojim priopćenjima i svojim uslugama. Smatramo kako je nužno da se i nakon ovoga svega, još ozbiljnije pristupi kvalitetnijem razvoju digitalnih platformi u svim sferama društva“, naglasio je Marić.

Sadržaj će se emitirati u programu RTV Herceg-Bosne, putem platforme HOME.TV, od utorka, 24. ožujka za učenike od 1. i 4. razreda osnovne škole, dok online nastava za učenike 2., 3. i 5. razreda, ide od srijede 25. ožujka.

Za učenike od 6. do 9. razreda nastava kreće u srijedu, 25. ožujka, na platformi skole.sum.ba.

Usporedo sa svim ovim aktivnostima, ulažu se i dodatni napori kako bi online nastava uskoro bila dostupna i za učenike srednjih škola.