povratak

HT Eronet ponosni sponzor glazbenog spektakla u Posušju

U punoj dvorani kripte nove posuške crkve u utorak je navečer održan vrhunski glazbeni događaj, prva koncertna izvedba u povijesti Zapadne Hercegovine, znamenitog djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, njegovog posljednjeg, a mnogi kažu i životnog djela – „Requiem“.

Koncert su zajednički organizirali Hercegovačka franjevačka provincija (HFP), Župni ured Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Podružnica Posušje, a koncert je sniman sa osam kamera Federalne Televizije koja će snimku emitirati na Veliki petak, i to u dva večernja termina.

U kripti posuške crkve okupilo se oko osam stotina ljubitelja klasične glazbe, a u prvim redovima našli su se brojni uzvanici. Uz Generalnog konzula RH Velimira Plešu, Stipu Prlića i Zorana Bakulu ispred generalnog pokrovitelja koncerta, HT Eroneta, Provincijala HFP dr. fra Ivana Sesara, te predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franju Topića, predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke dr. Zvonka Jurišića, ministara u Vladi ŽZH Vjekoslava Bakule i Vjekoslava Čambera, ravnatelja policije MUP-a ŽZH Zorana Galića, direktor programa FTV-a Zvonimir Jukič, člana Upravnog odbora FTV Slave Kukića, predstavnike posuških i grudskih tvrtki sponzora ovog kulturnog događaja, u prvim redovima našao se i veliki broj uglednika iz gospodarskog, političkog i duhovnog života Posušja i regije.
 
Koncertom je ravnao maestro Robert Homen, stalni dirigent opere u HNK Zagreb, a u izvedbi veličanstvenog Mozartova djela, čija je izvedba organizirana povodom obilježavanja 800 godina franjevaštva u Hercegovini, te u spomen na sve pokojne franjevce, njih ukupno 556 u zadnjih 304 godine, sudjelovali su Maja Mejovšek, sopran, Marijana Homen, alt, Tvrtko Stipić, tenor i Ivica Šarić, bas, te Katedralni oratorijski zbor iz Mostara, Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, Akademski pjevački zbor „Pro Musica“, zbor mladih „Gaudeamus“, Simfonijski orkestar Mostar i Dubrovački simfonijski orkestar, ukupno preko 130 izvođača.
 
Župnik posuške župe, fra Milan Lončar, obraćajući se nazočnima na kraju ovog koncertnog spektakla kojeg je tehnički vrhunski pripremila posuška tvrtka „Pro Stage“, kazao je: - Onima koji su najbolje za ovaj narod dali, našoj pokojnoj braći franjevcima, bili smo dužni na najbolji način reći – hvala. Osamstota obljetnica franjevačkog reda najbolji je povod za to, koji se nije smio propustiti. Za to smo sinoć u našoj staroj župnoj crkvi slavili svetu misu za sve pokojne franjevce, te smo uvjerenja da je nakon svete mise Mozartov Requiem, a i on je zapravo pjevani dio svete mise, nešto što je najprimjerenije i njihovim životima, i povijesnom trenutku. Organizacijom ovakvog nečega, bez sumnje, pišemo novu stranicu naše povijesti, koju neće samo fratarske kronike zabilježiti“, kazao je fra Milan, a provincijal dr. fra Ivan Sesar kazao je: - Mi, fratri, slaveći osamstotu obljetnicu našega reda kroz ovu godinu na poseban način promišljamo o prijeđenom putu, našoj prošlosti i upravo iz te prošlosti pokušavamo naći nadahnuće i inspiraciju za sadašnjost, ali i za našu budućnost. Na poseban način se prisjećamo i svih onih fratara koji su kroz više od sedam stoljeća na ovim burnim prostorima bdjeli nad svojim narodom, i onda kada su mu mnogi okretali leđa i ostavljali samog na vjetrometini. Mislim da im, uz svakodnevne molitve, nismo mogli darovati veći dar u ovom velikom tjednu, od ovog veličanstvenog koncerta“, kazao je provincijal, a posuška publika izvođače je u nekoliko navrata nagradila zasluženim i dugotrajnim pljeskom.