povratak

Filmom "Sestre" počeo XIX. Mediteran Film Festival

Počeo je XIX. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu, koji se odvija pod generalnim sponzorstvom HT ERONET-a. ''''Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina'''', poručile su sestre Šima i Draženka Čuljak nakon hercegovačke premijere filma ''''''Sestre''''. A film je prikazan nakon 33 godine 7 mjeseci i 9 dana od događaja što je potvrdio jedan od spasilaca sestara iz davne 1985. godine.

Film ''Sestre'' privukao je više od tisuću gledatelja, koji su potvrdili da je Široki Brijeg još jedno filmsko središte Bosne i Hercegovine.

Zdenko Jurilj, redatelj filma, rekao je kako se ne radi o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

''Ovo je naš pogled na život sestara, naš prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one provele zatočene u provaliji te zime'', rekao je Jurilj istaknuvši kako film već ima brojne pozitivne kritike. Sestre Čuljak poručile su kako je večer u Širokom Brijegu bila emotivnija od sarajevske premijere.

Tomislav Topić, direktor festivala, rekao je kako je zbog ovog filma pokazan najveći interes publike.

''Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu SFF-a. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu'', rekao je Topić.

Član Uprave HT ERONET-a Tomislav Ruk, rekao je kako je tvrtka opet s radošću i ponosom generalni sponzor festivala ''koji više nije čudo, nego tradicija''. Istaknuo je kako su ponosni na projekt platforme za glasovanje publike te nagrađivanje gledatelja, kao filmskih kritičara.

Robert Bubalo, producent festivala, rekao je kako ova priča traje 19 godina i da je festival napravio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

''Ono što je jako bitno je da ovaj festival, pored komercijalnih sponzora i stranih vlada, podržavaju državne institucije i fondacije, bitno je da se novac ulaže u projekte koji rastu. Prepoznao nas je i HBO otkrivši rasadnik talenta. Mediteran je rasadnik kultura i to se ovdje vidi'', rekao je Bubalo.

Na otvaranju 19. po redu festivala prikazan je i film ''Moja sućut'', nastao u radionici MFF škole, koji, kako su istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi ''pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije''.

 U konkurenciji se deset dugometražnih dokumentaraca bori za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'' a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova se natječe za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award''.